In 2009 is de Waddenzee door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, vanwege haar oorspronkelijkheid, haar enorme variëteit aan planten en dieren en het dynamische karakter. Twee keer per dag loopt de Waddenzee vol en twee keer per dag weer leeg, een hoogteverschil van 2 tot 3 meter. Dit gebeurt onder invloed van de zon en de maan, maar ook de wind speelt een rol. Zo een prachtig spel tussen land en water is wereldwijd uniek. Nergens kun je van zo dichtbij deze natuurkrachten ervaren als tijdens onze tochten, je staat letterlijk middenin.
Met het binnen- en wegspoelen water verplaatst zich ook sediment, daarom verandert het gebied voortdurend. Op sommige plaatsen stroomt het hard, op andere zachtjes, dit maakt dat er voor heel veel verschillende planten en dieren een goed leefklimaat te vinden is, ook voor jou 🙂 Het is een broedkamer voor vele soorten vissen en ook voor zeehonden en een favoriete tussenstop voor vogels tijdens de trek. Daarom is het belangrijk dat we dit gebied koesteren, er van genieten en voor de huidige en de toekomstige generatie behouden.
Denk jij: leuk die Waddeneilanden, maar wat er nu zo bijzonder is aan die modder, die grote plas water en al die tinten grijs daar tussen? Dan onthul ik je graag een aantal van haar geheimen, want het is echt één van de meest waanzinnig interessante plekken op aarde! Tijdens de tochten kan dat ook zonder zwarte voeten te halen.