Ik (Nienke Dijkstra, 1969), heb in mijn leven in veel verschillende werelden mogen werken en heb mij op die manier breed kunnen ontwikkelen. Nationaal en internationaal werkte ik in de wereld van de (top)sport, het theater, de zeilende scheepvaart en de wereld van training en coaching.
Daardoor leerde ik veel van en over mensen, samenwerkingen en projectmatig werken. De zee leerde mij lange termijn lijnen/koersen uit te zetten. Ik heb geleerd door te vragen om tot de kernvraag en een gezamenlijk doel te komen.
In alle werelden viel het mij op hoeveel verder je kunt komen als je een gezamenlijk doel hebt en als je de kwaliteiten van mensen op elkaar afstemt en met elkaar verbindt. Dan blijkt iedere kwaliteit in het geheel waardevol en van belang. En zo kom je samen tot meer dan de som der delen. Ik hou ervan mensen voor een gezamenlijk goed doel in beweging te brengen. Een doel waar de wereld mooier van wordt.
In 2011 is Doe eens Wad ontstaan. Het is een concrete tastbare manier om met mijn kennis en kwaliteiten aan de wereld bij te dragen. Het Wad is mijn theaterzaal geworden. De keuze voor een kleiner schip zorgt voor een ervaring waarbij je echt opgaat in de natuur.
Voor mij voelt de Waddenzee als thuiskomen. Het meebewegen met het ritme het tij. De eindeloze dynamiek tussen eb en vloed onder invloed van krachten die veel groter zijn dan wij. Op zee ervaar je hoe nietig je bent als mens. Ik heb veel belangrijke levenslessen geleerd van de zee. De zee is de tweede long van de aarde. Zee en water zelf zijn natuur. Water is één van onze eerste levensbehoeften. De zee ligt aan de basis van ons bestaan en van bijna al het leven op aarde.
Het gaat slecht met de zeeën. Afval en plastics tasten de kwaliteit van het water aan en daarmee al het leven. De impact van ons gedrag op de kwaliteit van de zee is immens. Toch lijkt het alsof het belang van een schone zee vergeten wordt. Daar wil ik iets aan doen.
Gedragsverandering is onontbeerlijk voor schonere zeeën. Met Doe eens Wad maak ik mensen bewust van de uniciteit en de kracht van de zee. Ik neem mensen mee naar de Waddenzee en deel ik de verhalen. Ik maak zichtbaar dat jouw gedrag wel degelijk invloed heeft op de wereld om je heen. Je ziet dat jij iets kunt doen en dat het belangrijk is dat jij doet wat je kan, samen met anderen. Dat kunnen wij doen voor de zee.
In deze tijd van overvloed, moeten we volgens mij naar meer genieten van minder. Tijdens de tochten ervaar je hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om intens te genieten. Ga je mee Wad doen?